W XVI edycji festiwalu „Śląskie Smaki”, która odbędzie się 19 czerwca na promenadzie Areny Zabrze, udział weźmie wielu znanych gości. Wśród nich, m.in. Pascal Brodnicki, Remigiusz Rączka czy Krzysztof Respondek. Będą także pokazy kulinarne, emocjonująca Bitwa Smaków, program muzyczno-kabaretowy czy występ Orkiestry Dętej Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu oraz Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk”.
– Festiwal „Śląskie Smaki” ma na celu promocję kuchni regionalnej województwa i podtrzymywanie kulinarnych tradycji z nią związanych. Charakterystyczne jest to, że kuchnia będąca niezwykle tradycyjną, zawiera w sobie wiele aktualnych trendów dotyczących żywienia, czy życia w stylu slow – mówi Adam Wawoczny, prezes zarządu Śląskiej Organizacji Turystycznej.
Uczestnikami festiwalu będą zarówno amatorzy, szkoły gastronomiczne, jak i profesjonaliści. Wszyscy powalczą o Złoty, Srebrny lub Brązowy Fartuch – w kategorii potrawa regionalna lub potrawa inspirowana tradycją.
Jak zapewniają organizatorzy, nikt na festiwalu nie będzie chodził głodny. Prócz doznań kulinarnych, wydarzenie jest zawsze świetną okazją do spotkania z reprezentantami różnych regionów województwa – od kuchni beskidzkiej, po jurajską czy lokalne produkty prosto od producentów.
Kulinarnej imprezie towarzyszyć będą także występy między innymi Krzysztofa Respondka czy Orkiestry Muzeum Górnictwa Węglowego w Zabrzu. Imprezę zakończy tradycyjnie galowy koncert Zespołu Pieśni i Tańca „Śląsk” im. Stanisława Hadyny.