Ostatnio nie miałam pomysłu na ciepłą kolację dla znajomych. Koleżanka przyszła z pomocą z przepisem na zapiekankę, w której nie odczujecie braku mięsa, jest tak pyszna!Lekko zmodyfikowana przeze mnie wersja przepisu: 500 g sosu pomidorowego (może być taki jak do spaghetti), 300 g makaronu, 500 g pieczarek, 2 cebule, 2 dojrzałe pomidory, 1 brokuł, 250 g żółtego sera, 4 ząbki czosnku, ulubione przyprawy.Ugotować makaron i brokuł. Pokrojoną cebulę zeszklić na tłuszczu, następnie dorzucić obrane i pokrojone pieczarki, usmażyć. Do naczynia żaroodpornego wlać połowę sosu, na to wyłożyć kolejno makaron, pieczarki oraz różyczki brokułu. Następnie wyłożyć równomiernie półplasterki pokrojonych pomidorów bez skóry, posypać wszystko przyprawami i posiekanym czosnkiem. Na wierzch wyłożyć ser ( ja dałam starty na dużych oczkach tarki, ale może być w plastrach) oraz polać resztą sosu. Piec przez 10 minut w 200°C, następnie 20 minut w 150°C. Smacznego!Przypominamy, że to już kolejny wpis Basi – kliknij tutaj aby zobaczyć przepis na pyszne leniwe. Basia – prywatnie spełniona żona i mama małej Laury. Prowadzi stronę na Facebooku Czary-Gary mamy Barbary.